Respecte a les condicions climàtiques, Formentera es caracteritza per unes elevades temperatures i una acusada i seca temporada estival. Pel seu relleu poc acusat i la seva reduïda extensió, el clima de Formentera és molt similar en tot el seu territori .

Temporal marítim Destaca el caràcter ventós de Formentera , degut a que l'illa presenta una superfície bastant plana, el vent bufa durant quasi tot l'any. S'estableixen dues màximes en decembre-gener i en abril-maig. El primer sol ser bastant acusat bufant vents del noroest (Mestral), Nord (Tramuntana) i norest (Gregal).

 

 

 

 

 

 

 

 

A continuació s'exposen les freqüècies mitjanes de la direcció i de la força dels vents a Formentera.

 

(Freqüències mitjanes de la direcció del vent en %)


N

9,0

S

8,0

NE

12,0

SW

12,0

E

21,0

W

14,0

SE

8,5

NW

12,0


El total de les freqüències de la direcció del vent és de 94,5%. Les calmes representen un 5,5% .

 

Freqüències mitjanes de la força del vent en % (Escala Beaufort)

(Escala Beaufort)

 

Força 3

20,0

Força 6

70,0

Força 8

9,9

Força >8

0,1

 

     La temperatura mitjana anual oscil.la entre els 17º i 18º C, sent el segon el valor més freqüent de la illa, mentre que el primer només s'arriba a agafar en algunes zones elevades de La Mola i el Cap de Barbaria. La mitjana de l'illa és per tant propera als 18º C.

     La pluviositat es més bé escassa. Les diferències de pluviositat a les distintes zones de la illa son més importants que les temperatures. Així es constata una major pluviositat a la Mola , amb valors de fins 440mm anuals, que contrasten amb els 300 mm de la Punta dels Trocadors, al nord de l' illa .

     La seva mitjana anual és de 371 mm (dades de 1985) la més baixa de totes les Balears. El ritme de les precipitacions té la característica d'agafar certa importància en l'hivern i li segueix una marcada temporada seca durant l'època d'estiu, arribant fins i tot a una total inexistència de pluja. Un dels índexs climàtics que millor reflexen el balanç de l'aridesa d'un clima és el quocient de precipitacions/ETP, que ens reflexa el balanç entre l'entrada d'aigua per precipitacions i la perduda per evatranspiració potencial. Aquestos valors varien a Formentera entre 0,3 a l'àrea Nord de l'illa i 0,5 en la zona central de La Mola. El promitg de 0,36 ens reflexa clarament el dèficit hídric que pateix l'illa.















 

 

Pluja registrada -en litres- a Sa Mirada (Sant Francesc) en els anys 1970-1985. Dades aproximades.

 

Aquestes característiques climàtiques són molt favorables per el desarrollament turístic, ja que asseguren sol i temperatures agradables durant gran part de l'any.